LOGO PEJABAT DAERAH KECIL & TANAH GEMAS

PORTAL RASMI

PEJABAT DAERAH KECIL & TANAH GEMAS

Bersih . Muafakat . Sejahtera

LOGO PEJABAT DAERAH KECIL & TANAH GEMAS

PEJABAT DAERAH KECIL & TANAH GEMAS

20 Penjawat Awam Terima Kunci Rumah Projek PPA1M

SEREMBAN – Seramai 20 orang penjawat awam yang merupakan pemilik rumah di bawah projek Perumahan Awam 1Malaysia (PPA1M) Taman Berlian, Rantau menerima kunci rumah yang disampaikan oleh Dato’ Seri Utama Haji Mohamad bin Haji Hasan, Menteri Besar Negeri Sembilan pada 18 April lalu.

Turut hadir Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr. Ali bin Hamsa yang juga Pengerusi Unit PPA1M, Dato’ Dr. Awaluddin bin Said, Speaker Dewan Undangan Negeri, Dato’ Mat Ali bin Hassan, Setiausaha Kerajaan Negeri dan Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Dato’ Jalaluddin bin Alias.

PPA1M Taman Berlian yang merupakan rumah teres setingkat berkembar telah dimulakan pembinaannya pada 11 Mei 2015 dan siap sepenuhnya pada 1 November 2016.

Dato’ Seri Utama Haji Mohamad berkata, di Negeri Sembilan, sebanyak 13 projek PPA1M yang melibatkan 6,400 unit rumah telah diluluskan pembinaan, manakala satu lagi dalam proses kelulusan iaitu di Bandar Baru Sendayan yang melibatkan sebanyak 360 unit rumah.

“Daripada jumlah berkenaan, sebanyak 161 unit telah siap dibina, manakala disasarkan sekurang-kurangnya 4,000 unit rumah lagi akan dapat disiapkan dalam tempoh dua tahun lagi,” katanya.

Jelasnya, tumpuan PPA1M di Negeri Sembilan setakat ini tertumpu di Seremban, Nilai, Port Dickson dan Jelebu.

Sementara itu, Menteri Besar turut mencadangkan supaya sistem cabutan undi bagi PPA1M yang sedang dan akan dibina di seluruh negara dibuat secara setempat berbanding sekarang yang hanya dilakukan di Putrajaya

(sumber dari website rasmi Kerajaan Negeri Sembilan)

Skip to content